Romania a fost prinsa pe picior gresit in conflictul din Georgia

11-08-2008
Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu si-a intrerupt vacanta pentru a participa la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care s-a analizat situatia din Georgia. Nici sefii SRI si SIE, George Maior si Mihai Razvan Ungureanu, nu s-au deranjat sa raspunda convocarii presedintelui Basescu. De asemenea, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a fost absent de la sedinta CSAT, in conditiile in care una dintre mizele conflictului din Caucaz este siguranta energetica a Europei. CSAT a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea celor aproximativ 50 de romani din Georgia. Potrivit MAE, romanii din Georgia locuiesc in zonele care nu sunt afectate de conflictul dintre georgieni si rusi. In cele trei zile de razboi din Georgia si-au pierdut viata peste 2.000 de persoane. Autoritatile de la Tbilisi si-au retras fortele armate din Osetia de Sud, dar i-au chemat acasa si pe cei 2.000 de militari din Irak, dupa ce aviatia rusa a bombardat mai multe orase georgiene

CSAT-ul de sâmbata seara

Inainte de plecarea in China, Traian Basescu a tinut, in mod special, sa precizeze – pentru prima data de cand este presedinte – ca l-a desemnat pe Nicolae Vacaroiu sa “vegheze” asupra Administratiei Prezidentiale. Vacaroiu nu a avut nici o reactie in cursul zilei de vineri fata de evenimentele din Osetia de Sud. Nici Traian Basescu nu a rostit ceva la adresa Rusiei, uitand de pretentiile Moscovei de a transforma Marea Neagra in “lac rusesc”. In aceste conditii, presedintele Traian Basescu a convocat sambata seara Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a analiza situatia din Georgia. Apelul presedintelui Romaniei nu a avut prea mare succes, la Cotroceni sosind, dintre membrii guvernului, doar ministrul de externe, Lazar Comanescu, ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul apararii, Teodor Melescanu. Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a renuntat la vacanta pentru a participa la sedinta convocata de Traian Basescu, probabil un semn ca relatiile dintre palatele Cotroceni si Victoria s-au racit din nou dupa aparenta detensionare de saptamanile trecute. La sedinta CSAT nu au venit nici sefii SRI, George Maior, si SIE, Mihai Razvan Ungureanu, serviciile fiind reprezentate de adjunctii sefilor, Florian Coldea, respectiv Silviu Predoiu. De asemenea, au absentat ministrul economiei, Varujan Vosganian - in conditiile in care miza conflictului din Caucaz este una energetica, fiind vorba de rutele de transport al petrolului caspic spre Europa. Nici ministrul transporturilor, Ludovic Orban, nu a fost prezent. La precedenta sedinta a CSAT, la care s-a aprobat trimiterea a 15 politisti romani la misiunea ONU din Congo, au participat toti cei care au absentat sambata...

Pentru o solutionare politica a crizei

In urma sedintei CSAT a fost dat publicitatii un comunicat, din care nu se pot trage prea multe concluzii. “Evolutia conflictelor inghetate din zona Caucazului si a bazinului Marii Negre a constituit o preocupare constanta a politicii externe a tarii noastre. Romania a atras atentia in repetate randuri cu privire la riscul acestor conflicte in planul securitatii regionale. Cu privire la situatia din Georgia, Romania reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale acestui stat. Romania face un apel la toate partile sa dea dovada de responsabilitate si sa inceteze imediat ostilitatile, in vederea crearii de conditii pentru negocieri care sa garanteze pacea si stabilitatea in regiune. Romania se va alatura eforturilor comunitatii internationale menite a identifica o solutie politica a crizei din Georgia. De asemenea, in cadrul sedintei, CSAT a decis ca institutiile abilitate sa fie pregatite pentru evacuarea cetatenilor romani din Georgia, daca situatia va impune acest lucru”, se arata in comunicatul CSAT.

Românii din Georgia asteapta evacuarea

“Ambasada Romaniei la Tbilisi se afla in contact cu cei aproximativ 50 de cetateni romani aflati in Georgia, care locuiesc in zone ce nu sunt afectate de conflict. Autoritatile romane sunt pregatite sa organizeze evacuarea cetatenilor romani aflati in Georgia, in cazul in care situatia o va impune”, a declarat purtatorul de cuvant al MAE pentru agentia NewsIn. “Actualele conditii din teren nu impun, deocamdata, declansarea operatiunii de evacuare”, a precizat Boiangiu. Nu este prima data cand autoritatile romane reactioneaza cu intarziere pentru protectia cetatenilor romani aflati in zone de conflict. In urma cu doi ani, in timpul razboiului dintre Israel si miscarea Hezbollah din Liban, evacuarea cetatenilor romani din Liban s-a facut cu intarziere, ministrul de externe de la acea data, Adrian Cioroianu, nefiind la curent cu situatia din Orientul Mijlociu. Asa cum se stie, substratul conflictului din Georgia este controlul rutelor de transport a petrolului caspic spre Europa. Georgia este o varianta pentru transportul petrolului si gazului provenit din Kazahstan, de exemplu, spre Europa, fara a mai trece pe teritoriul Rusiei.

Lupta pentru petrol si gaze

Georgia a incercat sa dea impresia de tara stabila si a fortat aderarea la NATO – tentativa esuata la summitul de la Bucuresti din aprilie acest an – si viseaza sa intre in Uniunea Europeana. Liderii de la Bruxelles nu au luat o decizie in privinta Georgiei, desi presedintele Saakasvili a aparut la televiziune cu drapelul UE in stanga sa. Ministrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc abia miercuri pentru a discuta situatia din Georgia. Intre timp, Georgia a anuntat oficial ca si-a retras trupele din Osetia de Sud, la cateva ore dupa ce aviatia rusa a bombardat mai multe localitati georgiene, dar si imprejurimile unui terminal petrolier de la Marea Neagra, parte a magistralei Baku (Azerbaidjan)-Tbilisi (Georgia)-Ceyhan (Turcia). Un semnal foarte clar dat de Rusia.
Potrivit analistilor militari, ofensiva armata declansata vineri de fortele armate georgiene in Osetia de Sud a fost calculata gresit. Presedintele Saakasvili a mizat pe faptul ca actiunea sa va fi umbrita de inceperea Jocurilor Olimpice. Nu a fost asa. Mai mult, liderul de la Tbilisi a crezut ca Rusia nu va reactiona militar pentru a nu deranja Washingtonul. Din nou, gresit. Rusia a reactionat in forta si si-a dovedit superioritatea armata. Avioanele rusesti au facut prapad in orasul georgian Gori – locul de nastere al lui Iosif Stalin si casa a unei importante comunitati evreiesti. Georgia a decretat stare de razboi si a cerut celor 2.000 de militari aflati in Irak sa vina in tara pentru a lupta cu rusii. Chiar si asa, Georgia dispune de o armata de aproape 20.000 de soldati, in timp ce Rusia are 22.000 de... tancuri. Situatia din Osetia a determinat izbucnirea luptelor in cealalta regiune separatista a Georgiei, Abhazia, unde prezenta militara ruseasca este masiva.

Putin, premierul de criza al Rusiei

Ascensiunea politica a lui Vladimir Putin este legata de regiunea Caucaz. In 1999, Putin era presedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar nu era o figura publica foarte cunoscuta. Asta pana cand a fost desemnat prim-ministru in locul sovaielnicului Serghei Stepasin. Interesant este si faptul ca Putin a devenit prim-ministru al Rusiei pe 9 august 1999, la doua zile de la invazia republicii ruse Daghestan, din Caucazul de Nord, de catre un comando cecen condus de Samil Basaev. Iar in prezent, revenit in functia de prim-ministru, Putin se confrunta cu o noua criza in Caucaz, izbucnita pe 8 august, prin invadarea Osetiei de Sud, regiune in care sunt trupe de mentinere a pacii, de catre armata Georgiei. Pe 9 august 1999, Putin anunta si ca accepta sa candideze la postul de presedinte al Rusiei, in urma incheierii mandatului lui Boris Eltin. Duma de Stat de la Moscova a aprobat desemnarea lui Putin in functia de premier abia dupa o saptamana, pe 16 august, cu 233 de voturi pentru, in conditiile in care erau necesare 226 de voturi. Putin era un personaj politic putin cunoscut si, in legatura cu numele sau, au fost facute speculatii ca ar proveni dintr-o familie de basarabeni. Imaginea de “om al ordinei” a fost accentuata si de trecutul de agent KGB in Germania comunista. Premierul rus a intrat direct in paine si a tratat situatia din Daghestan si Cecenia intr-o maniera ferma, respingand gherilele lui Basaev.
Emil Neacsu