Treceți la conținutul principal

Roma din Dacia

Deva, 27 aug /Agerpres/ - Două descoperiri de excepţie - templul lui Jupiter şi templul lui Iarhibol din Parlmyra siriană - au fost făcute în timpul săpăturilor arheologice din acest an de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, activitatea desfăşurându-se sub coordonarea prof.univ.dr. Ioan Piso, de la Universitatea ''Babeş-Bolyai'' din Cluj.
Capitoliul, templul lui Jupiter şi al Triadei Capitoline, se află în cel de-al doilea for - Forum Novum -, la sud de Forul lui Traian, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Arheologii au descoperit o parte din treptele templului, fragmente arhitectonice, sculpturale şi mai multe inscripţii.
''Ne aflăm în faţa celui mai important monument din Dacia, din punct de vedere politic şi religios. Sarmizegetusa fiind o copie a Romei, trebuia să-şi aibă propriul Capitoliu. Acest Capitoliu din Sarmizegetusa, primul din Provincie, a fost înălţat pe la anul 150 d.Ch.(...) Jupiter trebuia să se afle la înălţime. De pe tronul lui, trebuia să vadă meterezele zidurilor pe care urma să le apere'', a declarat coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, prof. Ioan Piso.
Până la templul lui Jupiter se urcau 11 trepte din marmură, iar în partea frontală se aflau şase coloane cu capiteluri, înalte de 10 metri. Statuia lui Jupiter, considerat apărătorul Romei, al împăratului şi al Imperiului Roman, trona într-o încăpere pavată cu marmură multicoloră adusă din zona mediteraneană.
A doua mare descoperire din acest an este templul zeului Iarhibol, o divinitate a Soarelui din Palmyra siriană. Sub templu, arheologii au găsit o cameră subterană în care, pe o înălţime de un metru, s-a păstrat pictura interioară.
''După cunoştinţa noastră, în prezent, pictura are caracter de unicat. Pictura interioară este extrem de frumoasă şi bine păstrată, până la înălţimea de un metru. Rezultatele recompunerii acestei picturi, în urma procesului de conservare şi reconstituire pe calculator, vor aduce, probabil, aspecte relevante'', a spus prof. Ovidiu Ţentea, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie al României, care coordonează săpăturile la templul lui Iarhibol.
Templul a fost construit de împăratul Hadrian, care a adus în zonă trupe din Palmyra pentru a face faţă călăreţilor din stepă, în anii 117-118 d.Ch. Soldaţii au rămas în vecinătatea Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, unde au dezvoltat o elită ce a ocupat apoi funcţii supreme în oraş. Cercetările la acest templu vor continua anul viitor.
Potrivit prof. Ioan Piso, anul 2008 a fost unul dintre cei mai bogaţi în descoperiri arheologice la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În opinia sa, săpăturile din capitala Daciei Romane acoperă doar 5% din ceea ce ar mai trebui descoperit în acest oraş antic.
Primele săpături arheologice la Ulpia Traiana Sarmizegetusa s-au desfăşurat, sistematic, în perioada 1924-1937, sub coordonarea istoricului Constantin Daicoviciu. Cercetarea a fost reluată în anii 1973-1984 de Hadrian Daicoviciu, după 1984 coordonarea ştiinţifică a lucrărilor fiind preluată de prof. Ioan Piso.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

Mirele, fă ceva... Pleacă

Așadar, jucăm meciul-meciurilor în Islanda, cu, ați ghicit domnule Becali, cu Islanda, primul pas pentru calificarea la Euro cât o fi el că nu mai e 20-20 prin ușa din dos, deși UEFA ne-a ploconit să organizăm 4 meciuri pe Arătura Naațională și noi ce facem? Nu tragem NICI UN ȘUT pe poartă. Bine, a fost unul din penalty pe care ni l-a acordat cam gratis arbitrul... Nici un șut. Asta e ca și cum te-au duce la munte în chiloți sau urci la volan fără să fi condus în viața ta o trotinetă, nici măcar o mașină. Privirea pierdută în infinit a lui Mirel spune tot. Ce așteptări să ai de la un om care nu a terminat liceul, nu și-a luat BAC-ul?A, e fotbal, ziceți. Păi, domnilor, fotbalul în ziua de azi se joacă și cu capul, mai exact cu ce ai în cap. Trebuie să fi un geniu cu 4 clase ca să joci excelent și apoi să ajungi un antrenor deosebit. Nu e cazul la Radoi. E un neica-nimeni, sclavul lui Becali și atât.