Roma din Dacia

Deva, 27 aug /Agerpres/ - Două descoperiri de excepţie - templul lui Jupiter şi templul lui Iarhibol din Parlmyra siriană - au fost făcute în timpul săpăturilor arheologice din acest an de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, activitatea desfăşurându-se sub coordonarea prof.univ.dr. Ioan Piso, de la Universitatea ''Babeş-Bolyai'' din Cluj.
Capitoliul, templul lui Jupiter şi al Triadei Capitoline, se află în cel de-al doilea for - Forum Novum -, la sud de Forul lui Traian, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Arheologii au descoperit o parte din treptele templului, fragmente arhitectonice, sculpturale şi mai multe inscripţii.
''Ne aflăm în faţa celui mai important monument din Dacia, din punct de vedere politic şi religios. Sarmizegetusa fiind o copie a Romei, trebuia să-şi aibă propriul Capitoliu. Acest Capitoliu din Sarmizegetusa, primul din Provincie, a fost înălţat pe la anul 150 d.Ch.(...) Jupiter trebuia să se afle la înălţime. De pe tronul lui, trebuia să vadă meterezele zidurilor pe care urma să le apere'', a declarat coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, prof. Ioan Piso.
Până la templul lui Jupiter se urcau 11 trepte din marmură, iar în partea frontală se aflau şase coloane cu capiteluri, înalte de 10 metri. Statuia lui Jupiter, considerat apărătorul Romei, al împăratului şi al Imperiului Roman, trona într-o încăpere pavată cu marmură multicoloră adusă din zona mediteraneană.
A doua mare descoperire din acest an este templul zeului Iarhibol, o divinitate a Soarelui din Palmyra siriană. Sub templu, arheologii au găsit o cameră subterană în care, pe o înălţime de un metru, s-a păstrat pictura interioară.
''După cunoştinţa noastră, în prezent, pictura are caracter de unicat. Pictura interioară este extrem de frumoasă şi bine păstrată, până la înălţimea de un metru. Rezultatele recompunerii acestei picturi, în urma procesului de conservare şi reconstituire pe calculator, vor aduce, probabil, aspecte relevante'', a spus prof. Ovidiu Ţentea, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie al României, care coordonează săpăturile la templul lui Iarhibol.
Templul a fost construit de împăratul Hadrian, care a adus în zonă trupe din Palmyra pentru a face faţă călăreţilor din stepă, în anii 117-118 d.Ch. Soldaţii au rămas în vecinătatea Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, unde au dezvoltat o elită ce a ocupat apoi funcţii supreme în oraş. Cercetările la acest templu vor continua anul viitor.
Potrivit prof. Ioan Piso, anul 2008 a fost unul dintre cei mai bogaţi în descoperiri arheologice la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În opinia sa, săpăturile din capitala Daciei Romane acoperă doar 5% din ceea ce ar mai trebui descoperit în acest oraş antic.
Primele săpături arheologice la Ulpia Traiana Sarmizegetusa s-au desfăşurat, sistematic, în perioada 1924-1937, sub coordonarea istoricului Constantin Daicoviciu. Cercetarea a fost reluată în anii 1973-1984 de Hadrian Daicoviciu, după 1984 coordonarea ştiinţifică a lucrărilor fiind preluată de prof. Ioan Piso.