Razboiul devine «fierbinte». Rusia ameninta si Romania cu «ciuperca» nucleara

Razboiul devine «fierbinte». Rusia ameninta si Romania cu «ciuperca» nucleara
18.08.08
Statele Unite si Rusia au adus razboiul declaratiilor intr-un punct in care acestea se intersecteaza cu retorica “Razboiului Rece”, mai ales dupa ce un general rus a avertizat Polonia ca ar putea fi tinta atacurilor nucleare ale Moscovei. Adjunctul sefului de Stat Major rus, generalul Anatoli Nogovitin, a avertizat Polonia ca “se expune 100%” unei lovituri din partea Rusiei dupa ce a acceptat sa gazduiasca componente ale sistemului anti-racheta american. Generalul rus nu s-a sfiit sa precizeze ca orice instalatie americana din Europa poate fi tinta unui atac nuclear rus, prin urmare chiar si bazele SUA din Romania si Bulgaria.

“Fortele rusesti vor tinti aliatii tarilor care au arme nucleare pentru a le distruge, ca o prima prioritate”, a declarat generalul Nogovitin. Presedintele rus Dimitri Medvedev a declarat, la resedinta sa de vara din Soci, ca este “un basm” afirmatia ca sistemele de interceptare a rachetelor pe care SUA le vor instala in Polonia sunt destinate apararii impotriva Iranului. Medvedev a spus ca sistemul antiracheta este instalat impotriva Rusiei. Polonia, care va primi 10 baterii antiaeriene in schimbul sprijinului acordat SUA, l-a invitat pe Medvedev sa viziteze locul in care va fi amplasat scutul antiracheta.


Flota baltica, inarmata nuclear
Publicatia britanica “Sunday Times” atrage atentia ca Rusia intentioneaza sa-si inarmeze nuclear Flota de la Marea Baltica, pentru prima data de la terminarea “Razboiului Rece”. Actiunea rusilor ar putea fi o reactie la planul americanilor de a instala sistemul antiracheta in Europa, afirma surse militare citate de “Sunday Times”. Armele nucleare ale Rusiei ar putea fi plasate la bordul submarinelor, cuirasatelor si a avioanelor de bombardament care fac parte din Flota Baltica, cu sediul in enclava ruseasca Kaliningrad, situata intre Polonia si Lituania. Flota Baltica a fost afectata de lipsa de fonduri dupa caderea comunismului la Moscova, dar lucrurile sunt in plina schimbare, potrivit unui comandant militar rus. Kurt Volker, ambasadorul american la NATO, a declarat ca este la curent cu intentia rusilor, pe care o condamna. “Este nefericit faptul ca Rusia alege sa reationeze prin instalarea ogivelor nucleare in diferite locuri – daca intr-adevar face acest lucru – cand restul lumii nu se mai uita la un fel de conflict demodat al super-puterilor”, a declarat Volker. Ucraina a turnat gaz peste foc in conflictul verbal Rusia-SUA, afirmand ca sa ofera sa ajute cu un sistem antiracheta de pe vremea URSS la sistemul de aparare european. Cotidianul britanic “Daily Telegraph” sustine ca prin aceasta oferta, Ucraina se plaseaza pe lista statelor care ar putea fi lovite nuclear de Rusia. In timp ce toata presa occidentala vorbeste de un nou razboi rece intre SUA si Rusia, presedintele american George W. Bush afirma exact contrar. “Razboiul Rece este terminat. Brutalitatile si intimidarile nu sunt metode acceptate in politica externa din secolul 21”, a spus Bush. Liderul de la Casa Alba a declarat ca invadarea Georgiei de catre armata rusa a afectat credibilitatea Rusiei si a cerut Moscovei sa-si retraga toate trupele de pe teritoriul georgian. Acordul de incetare a focului, mediat de Franta, a fost semnat de presedintii Georgiei si Rusiei, insa trupele rusesti continua sa stationeze pe teritoriul georgian. Dimitri Medvedev a dat asigurari ca armata rusa se va retrage astazi.

Rusii pot sa patruleze «câtiva kilometri»
Potrivit unei scrisori a presedintelui francez Nicolas Sarkozy adresata omologului sau georgian, Mihail Saakasvili, fortele ruse de mentinere a pacii vor putea patrula pe teritoriul georgian la “cativa kilometri” in afara granitelor Osetiei de Sud, relateaza NewsIn. Fortele de mentinere a pacii vor putea intra “intr-o zona cu raza de cativa kilometri de la limita administrativa dintre Osetia de Sud si restul Georgiei, astfel incat nici un centru urban semnificativ sa nu fie inclus „ma gandesc in special la orasul Gori“, precizeaza documentul semnat de Sarkozy si datat 14 august.

O alta «noua ordine mondiala»
Scrisoarea adresata lui Saakasvili clarifica punctul 5 din acordul de incetare a focului incheiat intre rusi si georgieni si negociat de presedintele francez. Acordul prevede masuri de securitate suplimentare sub control rus pana la organizarea unui „mecanism international“ de mentinere a pacii. Presedintele turc Abdullah Gul a propus crearea unei „noi ordini mondiale“ dupa conflictul din Caucaz, ordine bazata mai degraba pe cooperare decat pe actiuni „unilaterale“, relateaza cotidianul The Guardian, citat de agentia NewsIn. Gul este de parere ca violentele din Georgia arata ca Statele Unite nu mai pot stabili singure politica globala si ca trebuie sa imparta puterea si cu alte tari. “Nu cred ca poate fi controlata o lume intreaga dintr-un singur punct”, a declarat Gul. “Exista tari mari, populatii gigantice si o dezvoltare economica incredibila in unele regiuni din lume. Ceea ce ar trebui sa facem, in loc sa recurgem la actiuni bilaterale, ar fi sa lucram impreuna, sa luam decizii comune”, a spus liderul de la Ankara. “O noua ordine mondiala, daca pot spune astfel, ar trebui sa vada lumina zilei”, a afirmat Gul.

Kouchner: Georgia a facut greseli mari
Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, implicat direct in rezolvarea crizei ruso-georgiene, a declarat ca autoritatile de la Tbilisi au facut greseli mari in conflictul cu Rusia. Totusi, Kouchner a subliniat ca reactia Rusiei fata de interventia armata a Georgiei in Osetia a fost disproportionata. Seful diplomatiei franceze a evitat sa dea un verdict clar si sa puncteze cine este vinovat pentru izbucnirea ostilitatilor. “Jurnalistii ar trebui sa investigheze, iar istoricii vor trebui sa traga o concluzie, dar nu este inca timpul sa fie scrisa istoria”, a spus Kouchner intr-un interviu acordat presei franceze. “Ar fi foarte usor sa vorbesti despre Razboiul Rece”, a afirmat el. Franta, care a mediat un acord de incetare a focului semnat de Georgia si de Rusia, a adoptat un ton mai precaut decat cel al Statelor Unite sau al unor parteneri din Uniunea Europeana, ca Marea Britanie sau Polonia, noteaza presa de la Paris. Pozitia Frantei pare apropiata de cea a Germaniei, al carei cancelar, Angela Merkel, a apreciat ca o parte dintre actiunile Rusiei au fost disproportionate, dar ca „ambele parti sunt, probabil, vinovate“ pentru izbucnirea conflictului. Kouchner considera ca Europa trebuie sa mentina contactul cu Rusia si a exprimat o oarecare intelegere pentru pozitia rusa.

Schroeder, in favoarea independentei Osetiei si Abhaziei
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a acuzat autoritatile de la Tbilisi ca au lansat ostilitatile cu Moscova si a sugerat ca provinciile separatiste Osetia de Sud si Abhazia nu mai pot ramane sub suveranitate georgiana. Intr-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, Schroeder a criticat Occidentul pentru esecurile inregistrate in negocierile cu Rusia si a cerut Europei sa isi consolideze relatiile cu Moscova. Schroeder a avut o relatie apropiata cu Vladimir Putin in cei sapte ani in care a fost cancelar, iar in prezent este presedintele consortiului ruso-german care construieste o conducta de gaz pe sub Marea Baltica. “Nu cred ca Rusia urmareste o politica de anexare si nu cred nici ca va exista o intoarcere la statu quo-ul anterior pentru Osetia de Sud si Abhazia”, a apreciat Schroeder.
Agentiile de presa noteaza ca pozitia lui Schroeder este diferita de cea a actualului cancelar Angela Merkel si de cea a Statelor Unite, care au afirmat ca aceste teritorii trebuie sa ramana parte a Georgiei. “Punctul de plecare al confruntarii militare a fost ofensiva Georgiei in Osetia de Sud. Nu ar trebui sa confundam lucrurile”, a subliniat Schroeder.

Dalai Lama propune mutarea sediului NATO la Moscova
Liderul spiritual tibetan a gasit solutia pentru ajungerea la o armonie mondiala: integrarea Rusiei in NATO si mutarea sediului Aliantei la Moscova. De asemenea, liderul tibetan a sugerat transferarea sediului Comisiei Europene in Polonia, relateaza agentia NewsIn. “Trebuie sa avem ca scop sa ajungem la o dezarmare mondiala”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace in cadrul unei reuniuni desfasurate in Franta. “Forta franco-germana este ceva ce poate si trebuie sa se dezvolte, fie si numai la nivelul Uniunii Europene. Daca ar fi creata o forta militara unita care reprezinta Europa intreaga, fara forte nationale, acest lucru ar reduce posibilitatile unui conflict in interiorul Uniunii“, a declarat liderul spiritual tibetan. Dalai Lama a propus si mutarea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles in Polonia, aceasta tara fiind considerata un loc “mai central” din punctul sau de vedere. “Am vorbit de mai multe ori despre aceasta propunere la Bruxelles”, a afirmat el. “O alta idee: ar trebui inclusa, putin cate putin, si Rusia in acest sistem, iar pentru a evita cauzele de tensiune, daca NATO ar putea sa fie extins si cu Rusia, ar putea fi luata in calcul posibilitatea ca sediul NATO sa fie la Moscova”, a declarat Dalai Lama. El a adresat si un mesaj tuturor oamenilor: “Pentru a ajunge la pace in lume, trebuie inceput prin pace interioara”.
Emil Neacsu