Razboi Rusia-SUA in Caucaz. Regiunii georgiene Osetia, sustinuta de Moscova, i se refuza independenta dupa modelul Kosovo

09-08-2008
„Cutia Pandorei nationalismului“ a fost deschisa de Administratia de la Washington odata cu sustinerea miscarii separatiste din provincia sarba Kosovo si recunoasterea independentei acestei regiuni fata de Serbia, pe criterii etnice. Dar ce este bun pentru interesele americane in Balcani nu este bun si intr-un caz similar in care suprematia SUA intr-o tara fosta sovietica din Cauzac, Georgia, este amenintata de separatistii din provincia Osetia de Sud. Situatia tensionata din Georgia a explodat ieri, chiar in ziua in care armele ar fi trebuit sa taca, din cauza inceperii Jocurilor Olimpice.

Armata georgiana a declansat o ofensiva devastatoare impotriva capitalei regiunii separatiste Osetia de Sud, Tskhinvali, orasul fiind cucerit ieri. Ofensiva armata a Georgiei, realizata cu acordul tacit al Statelor Unite ale Americii si cu sprijinul consilierilor militari israelieni, a infuriat Rusia, mai ales ca in bombardamentele georgiene au fost ucisi si soldati rusi din trupele de mentinere a pacii, pe langa zeci de civili osetini. Premierul rus, Vladimir Putin, aflat la Beijing, a declarat ca tara sa va da o „riposta militara“. Imediat dupa aceasta declaratie, tancurile rusesti, sustinute de infanterie si aviatie, s-au indreptat spre Osetia de Sud. Georgia a acuzat Rusia ca a intervenit deja in luptele din regiune, militarii georgieni sustinand ca au doborat chiar doua aparate rusesti de tip Suhoi. Moscova si-a motivat expeditia demarata spre Osetia de Sud prin faptul ca armata este trimisa in sprijinul trupelor de mentinere a pacii. La Moscova, presedintele Dimitri Medvedev a cerut armatei sa se pregateasca pentru o situatie de urgenta la nivel national, in timp ce presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a chemat toti rezervistii sub arme si a solicitat o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

Tot petrolul este la mijloc

In timp ce tancurile georgiene intrau in capitala Osetiei de Sud, premierul Georgiei, Lado Gurgenidze, a declarat ca tara sa isi va continua ofensiva armata pana cand se va incheia o pace durabila.
Conflictul de la suprafata dintre georgieni si osetini are un substrat mult mai important – rivalitatea geopolitica ruso-americana. Moscova sustine puternic miscarile separatiste din regiunile georgiene Osetia de Sud si Abhazia drept represalii la continua crestere a influentei americane in Caucaz si la pretentiile presedintelui Saakasvili de a include Georgia in NATO. Actiunea militara a Georgiei este si ea un raspuns la esecul diplomatic inregistrat la summitul NATO de la Bucuresti, cand Georgiei i
s-a refuzat invitatia de a adera la Alianta Nord-Atlantica, spre satisfactia presedintelui de atunci al Rusiei, Vladimir Putin. Dar conflictul este legat si de petrol, Georgia fiind un important nod de legatura al retelelor petroliere si de gaze din zona Caspica si Europa. Potrivit serviciilor secrete israeliene Rusia ar fi „inghitit“ includerea Georgiei in NATO, insa nu poate accepta ca firmele petroliere occidentale si cele israeliene, sa-si modifice rutele de transport al petrolului din Azerbaidjan si Turkmenistan spre Georgia prin Turci, ocolind Rusia. Surse de la Ierusalim sustin ca Israelul are interes ca petrolul caspic sa ajunga la terminalul Ceyhan, din Turcia, de unde poate fi livrat si in Israel, decat la terminalele rusesti. Pentru a-si apara interesele, Israelul ar fi incheiat un contract cu presedintele Georgiei, anul trecut, in urma caruia aproape 1.000 de experti militari israelieni erau trimisi la Tbilisi pentru a instrui fortele militare georgiene de comando. De asemenea, oficialii de la Tbilisi ar fi cumparat arme si sisteme de aparare „inteligente“ din Israel. De altfel, Moscova a cerut, in repetate randuri Israelului sa-si inceteze prezenta militara in Georgia, pentru a evita o criza in relatiile bilaterale. Ierusalimul a raspuns ca asistenta acordata autoritatilor de la Tbilisi este doar de ordin defensiv.

Cazacii de pe Don sunt gata de lupta

Cazacii din regiunea Voronej, de pe Don, au inceput sa se ofere voluntari pentru a pleca sa lupte in Osetia de Sud, a declarat Atamanul cazacilor Nikolai Sapelkin, citat de Interfax. „Cazacii nu pot ramane impasibili la soarta unei republici fratesti. In conditiile agresiunii Georgiei, cazacii de pe Don, care sprijina autoritatile din Osetia de Sud in demersul lor pentru obtinerea independentei, sunt pregatiti sa ia atitudine“, a spus liderul cazacilor. Cazacii de pe Don au mai intervenit si de partea rusofonilor in conflictul din Transnistria, din 1992, impotriva armatei Republicii Moldova.
Pe de alta parte, vicepresedintele Parlamentului de la Moscova, Liubov Sliska, l-a comparat pe presedintele Georgiei cu Hitler. „Este ca Hitler cand a atacat Rusia in somn“, a spus Sliska.
Emil Neacsu