Basescu: Republica Moldova nu va fi implicata intr-un conflict de genul celui din Georgia

12-08-2008
Presedintele Traian Basescu a declarat ca in momentul de fata nu exista pericolul ca Moldova sa fie implicata intr-o situatie similara Georgiei din cauza conflictului inghetat din Transnistria, relateaza NewsIn. Totusi, potrivit presedintelui Basescu, intr-un astfel de scenariu, pozitia Romaniei va fi “categoric” diferita de cea adoptata in cazul Georgiei. Prin aceasta declaratie, liderul de la Cotroceni recunoaste pasivitatea autoritatilor de la Bucuresti fata de situatia din Georgia, tara pe care, in declaratii oficiale, Romania o sprijina sa adere la NATO si Uniunea Europeana. Mai trebuie amintit ca presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, nu mizeaza pe Romania in efortul tarii sale de integrare in Uniunea Europeana, fiind mai interesat de sustinerea Poloniei.

“Moldova nu este in pericolul de a fi implicata intr-o situatie similara celei din Georgia, nu exista acest risc in momentul de fata”, a declarat Traian Basescu, ieri, la Scoala de vara “Comunitati romanesti si identitate europeana”, desfasurata la Sulina. “Puteti sa fiti convinsi ca si la Bucuresti a sunat clopotelul conflictului inghetat din Transnistria odata cu evenimentele din Georgia si analizele care s-au facut au vizat in mod egal evenimentele din Georgia si un posibil scenariu legat de Transnistria. Atitudinea Romaniei, intr-un astfel de scenariu, in mod categoric va fi diferita daca in Transnistria s-ar intampla ceva. Dar noi avem toate analizele ca nu se va intampla in Transnistria ceea ce s-a intamplat in Osetia de Sud si Abhazia”, a spus Traian Basescu. Potrivit presedintelui, in urma analizei efectuate in timpul CSAT, Romania sustine “fara rezerve” integritatea teritoriala a Georgiei, lucru valabil si pentru Republica Moldova. De asemenea, seful statului a subliniat ca Romania va actiona in contextul deciziilor Uniunii Europene si a NATO, pentru ca aceste structuri sustin integritatea teritoriala a Georgiei.

Italia tine cu Rusia
Intr-un interviu acordat ziarului “La Stampa”, ministrul italian de externe, Franco Frattini, a atras atentia asupra unei posibile creari a unei coalitii europene antiruse. “Italia apreciaza ca nu este posibila crearea unei coalitii europene antiruse, iar in aceasta privinta suntem alaturi de Vladimir Putin”, a declarat Frattini. Seful diplomatiei italiene a precizat ca si Moscova trebuie sa inteleaga ca operatiunile de mentinere a pacii ar trebui discutate in cadrul comunitatii internationale. Totusi, Frattini a dat dovada de prudenta fata de posibila participare a Italiei la o astfel de forta de mentinere a pacii si a pasat responsabilitatea spre francezi. “Daca ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, dupa întalnirile sale la Tbilisi si Moscova, prezinta o propunere in acest sens miercuri in cadrul reuniunii ministrilor de externe si daca va fi acceptata, o vom lua in considerare”, a declarat ministrul italian. “Vrem o pozitie a Europei care sa fie cu adevarat unitara, echilibrata fata de Rusia si Georgia cu scopul de a garanta reusita Europei”, a adaugat Frattini. Premierul italian Silvio Berlusconi este un apropiat al premierului rus Vladimir Putin, iar Italia este implicata in afaceri grele cu Rusia in domeniul petrolului si gazelor, astfel incat autoritatile de la Roma evita sa mustruluiasca Moscova pentru operatiunile sale militare din Caucaz. De asemenea, Germania, un alt client al rezervelor de combustibili din Rusia, a adoptat o pozitie rezervata, la nivel de declaratii.
Dupa patru zile de conflict in care trupele georgiene au fost coplesite de armata rusa, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili (nascut in aceeasi zi cu Stalin, pe 21 decembrie), a semnat un document cu propuneri de pace, in prezenta ministrului francez de externe si al celui finlandez, act care urmeaza sa fie prezentat presedintelui rus Dimitri Medvedev. Potrivit unor surse diplomatice, Moscova a respins planul. Saakasvili accepta toate propunerile UE pentru incetarea unui conflict pe care chiar el l-a inceput in mod nefericit. Cu toate acestea, Rusia a acuzat Georgia ca lanseaza noi atacuri in timp ce diplomatii sustin ca vor sa incheie pace. De asemenea, Georgia a acuzat Rusia ca bombardeaza orasele sale, inclusiv capitala Tbilisi.

Scandal la ONU
Premierul rus Vladimir Putin a criticat Statele Unite pentru ca au contribuit la trimiterea acasa a celor 2.000 de militari georgieni aflati in Irak. Potrivit lui Putin, prin acest ajutor acordat oficialilor de la Tbilisi, Statele Unite impiedica eforturile diplomatilor de a solutiona conflictul din Caucaz.
Ciocnirile dintre Rusia si SUA au continuat si pe taram diplomatic, chiar in cadrul sedintei Consiliului de Securitate ONU. In mod nefericit, ambasadorul SUA la ONU, Zalmay Khalilzad, a vorbit despre funie in casa spanzuratului si a acuzat Rusia ca vrea sa schimbe regimul de la Tbilisi. “Este obiectivul guvernului dumneavoastra de a schimba regimul din Georgia, de a rasturna guvernul ales in mod democratic in Georgia?”, l-a intrebat ambasadorul american pe cel rus, Vitali Ciurkin.
“Schimbarea de regim este o expresie americana. Noi nu folosim o astfel de expresie”, a replicat Ciurkin, care a adaugat: “Din cand in cand sunt ocazii, le stim din istorie, in care lideri ajung la putere, democratic sau nedemocratic, si care devin un obstacol”. Pentru un analist politic este cel putin hilar sa asiste la o ciondaneala intre americani si rusi pe tema “schimbarii regimului”, in conditiile in care si Washingtonul, si Moscova au pus umarul serios la cateva “inlaturari de obstacole” prin Europa, Asia, Africa si America Latina.
(Emil Neacsu)

Secuii aproba osetinii
Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, atrage din nou atentia opiniei publice, prin intermediul unui comunicat de presa publicat luni, ca organizatia pe care o conduce lupta pentru obtinerea autodeterminarii Tinutului Secuiesc, folosind ca si unealta drepturile omului si democratia. Potrivit lui Izsak, si cetatenii din Osetia de Sud si Abhazia au dreptul la autodeterminare, au dreptul sa-si hotarasca propriul viitor. Presedintele CNS mentioneaza ca datoria forurilor internationale este ca tarile membre sa evite folosirea agresiunii, sa nu lupte impotriva propriilor cetateni si sa-si respecte propriile angajamente referitoare la drepturile omului. „S-a demonstrat din nou ca drepturile comunitatilor reprezinta probleme de siguranta politica, ce pot atinge lumea intreaga”, scrie in comunicat. Potrivit presedintelui CNS, trebuie garantat drepturile acelor popoare, care nu au propriul stat, pentru ca existenta lor sa nu devina un risc al sigurantei politice, ci elementul pacii durabile. (Kovacs Anna)

Patriarhul Romaniei indeamna la rugaciune pentru pace in Caucaz
Ieri, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a îndemnat pe toti credinciosii crestini ortodocsi la rugaciune pentru pace în in Caucaz. În predica rostita la manastirea „Sfantul Pantelimon” din localitatea Lacul Sarat, judetul Braila, Preafericirea Sa si-a exprimat speranta ca partile implicate în conflict, doua tari cu populatie majoritar ortodoxa, vor reveni la masa unui dialog purtat în duhul dragostei lui Hristos. “În Caucaz, între armatele a doua tari care sunt majoritar ortodoxe, este acum razboi. Noi ne rugam pentru pace, pentru întelegere si rugam pe Mântuitorul Hristos, Domnul Pacii, sa lumineze pe conducatorii popoarelor crestine, în primul rând, ca sa fie facatori de pace si sa rezolve problemele pe cale pasnica, prin dialog, prin întelegere reciproca, amintindu-ne ca fiecare fapta a noastra poate sa aduca bucurie sau poate sa aduca întristare, poate sa aduca viata sau poate sa aduca moarte”, a spus acesta.