Basescu, in turneu «fulger» spre Georgia

Basescu, in turneu «fulger» spre Georgia. Presedintele roman a criticat UE ca s-a miscat lent in criza din Caucaz

Administratia Prezidentiala a anuntat marti seara ca presedintele Traian Basescu va efectua pe 20 si 21 august o vizita de lucru in Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.
Comunicatul extrem de sec al Administratiei Prezidentiale, prezentat la aproape 10 zile de la izbucnirea conflictului din Caucaz, a aparut la cateva ore de la reuniunea de urgenta a ministrilor de externe din statele membre NATO, in urma careia Alianta a transmis un mesaj unitar Rusiei sa-si retraga trupele din Georgia. Pana acum, Romania a tratat criza din Georgia prin doua sedinte CSAT (pe 9 si 12 august) si prezenta lui Lazar Comanescu la reuniunea ministrilor de externe din statele membre UE (12 august) si NATO (19 august).

In aceste conditii, inaintea plecarii in turneu, Traian Basescu a constatat ca Uniunea Europeana (n. red., din care face si Romania parte) “s-a miscat lent” in ceea ce priveste zona Marii Negre si evenimentele din Georgia, informeaza agentia NewsIn. De asemenea, presedintele Basescu a subliniat ca in regiunea Marii Negre nu poate fi vorba de securitate fara implicarea Federatiei Ruse. “Federatia Rusa trebuie sa fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc”, a declarat Traian Basescu. Constatarea lui Traian Basescu este contrazisa de realitatea din teren, presedintele francez Nicolas Sarkozy si ministrul de externe, Bernard Kouchner, a caror tara detine presedintia UE, s-au deplasat la Moscova si Tbilisi pentru a media, in urma cu o saptamana, incetarea conflictului. De asemenea, alti lideri europeni au fost deja si la Moscova, si la Tbilisi sau doar in capitala Georgiei: presedintii Poloniei, Ucrainei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, cancelarul german Angela Merkel, ministrul britanic de externe David Miliband, presedintele OSCE si ministru finlandez de externe Alexander Stubb si altii. Potrivit NewsIn, turneul lui Traian Basescu are drept scop “identificarea unor solutii comune la Marea Neagra” pentru “securizarea zonei”. De asemenea, presedintele Basescu va analiza, impreuna cu ceilalti sefi de stat daca evenimentele din Georgia pot avea repercusiuni asupra altor “conflicte inghetate din zona”, cum ar fi Transnistria sau Nagorno-Karabah. Seful statului doreste o implicare mai activa a organismelor internationale (NATO, UE, OSCE) in zona. “Ne intereseaza ca in interiorul NATO si UE sa formulam puncte de vedere care sa reprezinte regiunea, nu doar sa facem declaratii de presa. Regiunea nu a fost reprezentata in punctele de vedere enuntate de marile puteri”, a spus Basescu la plecarea in turneu. Basescu a mai spus ca Romania a formulat un punct de vedere asupra situatiei din Georgia pe care il va expune in discutiile cu ceilalti pre¾edinti. Presedintele a spus ca va pleda pentru un mesaj ferm de sustinere fata de Georgia.

Avem ambasador la Tbilisi
Daca marti, dupa reuniunea ministrilor de externe ai NATO, nu se stia daca ministrul Comanescu va efectua o vizita oficiala in Georgia, Ministerul de Externe a anuntat abia ieri ca seful diplomatiei romane va participa la vizitele de lucru ale presedintelui Basescu in Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia. De asemenea, la solicitarea ziarului «Gardianul», purtatorul de cuvant al MAE a anuntat ca ambasadorul Romaniei in Georgia, Dan Mihai Barliba, s-a prezentat la post, dupa ce si-a incheiat concediul medical. Presedintele Basescu si omologul sau de la Kiev, Viktor Iuscenko, au declarat, ieri, la incheierea convorbirilor oficiale, ca doresc o noua formula a fortelor de mentinere a pacii din Osetia de Sud. Astfel, Romania si Ucraina vor cere inlocuirea trupelor rusesti din Osetia cu forte aflate sub mandat OSCE sau UE. Aceasta chestiune a mai fost discutata de oficialii UE inaintea izbucnirii conflictului din Caucaz, insa nu s-a ajuns la un acord pentru ca nimeni nu a dorit sa-si trimita trupele in aceasta zona de risc. Chiar Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si Securitate al Uniunii Europene, Javier Solana, a spus ca este sceptic cu privire la sosirea unor soldati europeni in aceasta regiune din Caucaz.

Trimitem si ajutoare
Potrivit unui comunicat al guvernului, “Romania va trimite Republicii Georgia un ajutor umanitar de urgenta in limita sumei de 4,624 milioane lei, constand in produse din rezervele de stat, medicamente si dispozitive medicale din rezerva Ministerului Sanatatii. Ministerul Afacerilor Externe va intreprinde, pe cale diplomatica, demersurile necesare in vederea preluarii ajutorului la destinatie. Predarea ajutorului umanitar catre autoritatea desemnata de Guvernul Republicii Georgia se va face prin grija Ambasadei Romaniei la Tbilisi”, informeaza Guvernul. Saptamana trecuta, purtatorul de cuvant al MAE afirma ca nu stie despre ajutoare pentru ca “nu Ministerul de Externe se ocupa de aceasta problema”. “O parte din acest ajutor a fost deja trimisa in regiune”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Retragerea - promisa pana vineri
In acest timp, trupele rusesti se fac ca se retrag din Georgia, presedintele rus Dimitri Medvedev spunand ca operatiunea se va incheia vineri. Primul care a aflat noutatea a fost presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care l-a sunat pe Medvedev dupa reuniunea NATO de marti.
Pe de alta parte, Rusia ar putea da o alta lovitura, pe plan diplomatic, prin recunoasterea independetei regiunilor georgiene Abhazia si Osetia de Sud. “Consiliul Federatiei Ruse este gata sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei daca natiunea din aceste republici o doreste”, a spus Serghei Mironov, presedintele Camerei Superioare a Parlamentului de la Moscova.
(Emil Neacsu)

Planurile lui Putin sunt in derulare
Dupa summitul NATO de la Bucuresti, presedintele Traian Basescu a inflamat presa de la Kiev afirmand ca apartenenta la NATO a Ucrainei ar garanta ca acest stat nu are pretentii asupra Transnistriei. În Ucraina “sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care sa revina Ucrainei, dar uita sa vorbeasca despre sudul Ucrainei care sa revina la Moldova”, a spus Basescu. In Transnistria situatia nu este calma, autoritatile de aici sustinând pe fata politica Rusiei în Caucaz si solicitând independenta, la fel ca în cazul Osetiei de Sud. Totodata, tensiunile din Republica Moldova dintre rusofili si cei care sprijina apropierea de România s-au acutizat din cauza recentului conflict din Caucaz, comenteaza Deutsche Welle. Sustinatorii Rusiei îi ameninta pe ceilalti cu sintagma “O sa patiti ca georgienii”, foarte des folosita în ultimele zile. În replica, cealalta tabara îsi îndeamna adversarii sa învete limba româna. Scenariul razboiului din Osetia de Sud s-ar putea repeta in cazul peninsulei Crimeea. Liderul tatarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, a declarat intr-un interviu aparut ieri in publicatia ucraineana “Den” ca Rusia poate folosi ca pretext numarul mare al locuitorilor din peninsula care au cetatenie rusa. Serviciile secrete ucrainene sunt ingrijorate de activitatea organizatiilor pro-ruse din Crimeea. Una dintre acestea este miscarea Proriv, cu sediul in Transnistria. In ultimele zile, Rusia a emis masiv pasapoarte pentru rezidentii din Sevastopol, portul crimeean in care este stationata flota rusa, potrivit unor informatii aparute in presa si preluate de Ria Novosti. “În ceea ce priveste riscul unei invazii a trupelor rusesti în Crimeea, eu îl exclud. Nu îmi pot imagina o astfel de posibilitate”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Volodimir Ogryzko. La summitul NATO de la Bucuresti, Vladimir Putin, pe atunci presedinte, “i-a transmis” omologului sau american George Bush ca “Ucraina nu este un stat” si ca aici traiesc 17 milioane de etnici rusi. “Ce reprezinta Ucraina? O parte a teritoriilor ei sunt ale Europei de Est (inclusiv ale Romaniei-n.r.), iar cealalta parte, cea mai mare, reprezinta donatia noastra catre Kiev!” a spus Putin.
(C.R.)