Ce scria Gregoar Ecrivan despre Patriciu, de curand...

Un film de capă şi şpagă

Grigore Cartianu
Vineri, 12 Octombrie 2007
Alianţa D.A. (Dreptate şi Adevăr) - asta a fost a lor. Speranţă. Belşug. Corectitudine. Bunăstare. Progres. Moralitate. Justiţie. Viitor.

Alianţa N.M. (Nedreptate şi Minciună) - asta este a lor. Hoţie. Jecmăneală. Lăcomie. Şpagă. Şmen. Şperţ. Ciubuc. Bacşiş. Prostie. Indolenţă. Aroganţă. Ticăloşie.

Alianţa D.R. (Dezamăgire şi Revoltă) - asta este a noastră. Neîncredere. Silă. Frustrare. Lehamite. Suspiciune. Nedreptate. Resemnare. Scârbă. Injustiţie. Emigrare.

Şi ce mai avem? Un guvern. Guvernul PeNaL. Guvernul PeNibiL. Guvernul Terorist- Fiscal. Guvernul Anti-Justiţie. Guvernul Ordonanţă-de-Urgenţă. Guvernul Şpagă. Guvernul Palincă. Guvernul Caltaboş. (Or mai fi pe-acolo şi câţiva oameni decenţi, dar nici nu se mai văd în fumul de corupţie&prostie care înăbuşă Palatul Victoria.)

Ne-au trebuit doar trei ani ca să ajungem aici. De la optimism la silă. De la vorbe mari la minciuni gogonate. De la credinţa că se va face dreptate la realitatea unei crunte nedreptăţi. De la speranţa într-o Românie luminoasă la gândul masiv al emigrării.

Într-un fel, parcă am stat pe loc: starea de acum era şi în toamna lui 2004. Vă amintiţi: Năstase, Mitrea, DIP, treburi, chestii, nenorociri... Iar acum, Tăriceanuvon- Patriciu, Chiuariu-von-Fenechiu, Remeş-von-Mureşan, Ruşanu-von-Morega... Pe scurt, o guvernare infectă, necinstită, insuportabilă. Eu, unul, aşa o simt.

Demisia lui Remeş e un vax. Într-o ţară guvernată cinstit, am fi relatat acum despre arestarea lui Remeş. Şi despre cea a lui Mureşan. Plus anchetarea complicităţilor din guvern. Că doar nu eu l-am adus pe Remeş în Palatul Victoria! Şi nu eu l-am apărat până-n pânzele albe, înfierându-i pe procurori şi acuzându-i că fac „poliţie politică“! Şi nu eu am dat ordonanţă de urgenţă întru protejarea corupţilor!

Pentru toate astea, într-o ţară guvernată cinstit, primul-ministru ar fi demisionat în aceeaşi secundă cu ministrul prins la furat. Politica înseamnă mai mult decât sentinţe judecătoreşti, înseamnă şi credibilitate.

Din talmeş-balmeşul ăsta am mai reţinut minciunile penibile ale lui Remeş şi Mureşan, suprapuse peste imaginile în care făceau semne disperate cu mâinile şi ţuguiau buzele, complice: Nuuu, nu despre baaani!... Plus declaraţ ia paukeriţei PNL, Norica Nicolai: „Este o manipulare ordinară, în scop electoral“.

Interesant şi spectacolul media al acestor zile. Marea supărare a guguştiucilor-detalksow (o specie nouă, hrănită de felicşii catodici) nu este că Remeş a furat, ci că s-a lăsat filmat şi ascultat în timp ce fură. Nu că este hoţ, ci că este prost!

Între timp, tribul şpagaioţilor a pornit la un alt fel de vânătoare: cine-a dat caseta pe post? Şi de ce-a dat-o? Dar în loc să repereze instituţ ia care a sifonat-o încălcând legea, au tăbă- rât pe cei care au difuzat-o la TVR. Atât îl duce mintea pe PSD-istul Sassu: anchete interne, ameninţări, cenzură, în loc să-i cheme pe realizatori, să le dea o primă şi să-i felicite: bravo, fraţilor, aşa se face televiziune adevărată! Care post TV din lume ar fi refuzat exclusivitatea cu un ministru filmat când ia şpagă?!

Un film de capă şi spadă... pardon, de capă şi şpagă!