marți, 11 martie 2008

Bruxelistan

Islamul va deveni religia majoritară în Bruxelles în următorii 10-15 ani, potrivit datelor furnizate de barometrul religios pentru anul 2008 - un studiu ştiinţific bazat pe anchete sociale şi realizat de diferite instituţii media şi universităţi belgiene, informează marţi EFE.

Creştinismul pierde teren în capitala belgiană şi europeană, unde în prezent 33% din populaţie este musulmană; în 2004, musulmanii reprezentau un sfert din populaţia oraşului Bruxelles, potrivit sociologului şi antropologului Olivier Servais, care a acordat un interviu pe această temă cotidianului La Libre Belgique.

'Creşterea nu este uimitoare', crede Servais, 'de vreme ce studiul a luat în consideraţie numai persoanele cu vârsta peste 18 ani, iar grupul acestora creşte continuu' datorită ratei natalităţii ridicate în cazul musulmanilor.

Bruxelles devine treptat o zonă de pluralism religios, iar islamul este cel care câştigă teren în pofida creştinilor, care reprezintă în prezent 42,7% din populaţia totală.

'În următorii 10-15 ani, islamul va fi religia majoritară în Bruxelles', a declarat Servais pentru postul francofon de radio RTBF. Fenomenul se întâlneşte cu precădere la Bruxelles, în vreme ce în alte oraşe ale Belgiei, musulmanii nu reprezintă mai mult de 3-5% din populaţie. 'Pe măsură ce te îndepărtezi de Bruxelles, creşte numărul creştinilor', a mai spus sociologul.

Acest barometru religios este la a doua apariţie şi a fost realizat de grupul pentru studii sociologice şi antropologice Sonecom, pe baza unor interviuri luate unui număr de 658 de persoane din Valonia (partea francofonă, din sud) şi Bruxelles.

Niciun comentariu:

Double rainbow

Sent from Yahoo Mail on Android