Bruxelistan

Islamul va deveni religia majoritară în Bruxelles în următorii 10-15 ani, potrivit datelor furnizate de barometrul religios pentru anul 2008 - un studiu ştiinţific bazat pe anchete sociale şi realizat de diferite instituţii media şi universităţi belgiene, informează marţi EFE.

Creştinismul pierde teren în capitala belgiană şi europeană, unde în prezent 33% din populaţie este musulmană; în 2004, musulmanii reprezentau un sfert din populaţia oraşului Bruxelles, potrivit sociologului şi antropologului Olivier Servais, care a acordat un interviu pe această temă cotidianului La Libre Belgique.

'Creşterea nu este uimitoare', crede Servais, 'de vreme ce studiul a luat în consideraţie numai persoanele cu vârsta peste 18 ani, iar grupul acestora creşte continuu' datorită ratei natalităţii ridicate în cazul musulmanilor.

Bruxelles devine treptat o zonă de pluralism religios, iar islamul este cel care câştigă teren în pofida creştinilor, care reprezintă în prezent 42,7% din populaţia totală.

'În următorii 10-15 ani, islamul va fi religia majoritară în Bruxelles', a declarat Servais pentru postul francofon de radio RTBF. Fenomenul se întâlneşte cu precădere la Bruxelles, în vreme ce în alte oraşe ale Belgiei, musulmanii nu reprezintă mai mult de 3-5% din populaţie. 'Pe măsură ce te îndepărtezi de Bruxelles, creşte numărul creştinilor', a mai spus sociologul.

Acest barometru religios este la a doua apariţie şi a fost realizat de grupul pentru studii sociologice şi antropologice Sonecom, pe baza unor interviuri luate unui număr de 658 de persoane din Valonia (partea francofonă, din sud) şi Bruxelles.