Azi o vedem si nu e...

NASA a anunţat observarea unei explozii cosmice ce s-a produs în urmă cu peste 7,5 miliarde de ani la o distanţă de aproximativ jumătate din diametrul Universului cunoscut, şi a fost într-atât de puternică, încât efectele sale vor putea fi văzute cu ochiul liber de pe Pământ, informează vineri AFP recepţionată de Rompres.

''Nici un alt fenomen cosmic produs la o asemenea distanţă nu poate fi perceput cu ochiul liber'', a comentat Stephen Holland, cercetător al NASA. Până în prezent cel mai îndepărtat obiect cosmic vizibil cu ochiul liber este galaxia M33 care se află la ''doar'' 2,9 milioane de ani lumină de Terra.

Această explozie reprezintă sursa de raze gamma detectate de satelitul Swift aparţinând NASA, satelit aflat în căutarea urmelor celor mai violente fenomene produse în Univers.

''Explozia de raze gamma pe care am observat-o miercuri este incomparabil mai mare decât toate fenomenele de acest fel pe care le-am observat până în prezent'', a subliniat Neil Gehrels, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA.

Un astfel de fenomen se produce de obicei atunci când o stea extrem de masivă îşi epuizează întregul combustibil nuclear şi se prăbuşeşte în ea însăşi. În funcţie de masa stelară, moartea unei astfel de stele poate duce la naşterea unei găuri negre sau a unei stele neutronice (o stea superdensă şi cu un câmp magnetic uriaş)