Basescu vrea voturi ca in Iran si Belarus

Ce se scrie pe Hotnews despre votul uninominal. Subliniez care sunt tarile dupa care se ghideaza basescu...

"Unde se mai aplica sistemul francez

Tari in care legislativul este ales prin vot majoritar in doua tururi in districte uninominale (sistemul francez/Basescu): Bahrein, Belarus, Republica Centrafricana, Congo Brazzaville, Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Franta, Gabon, Haiti, Iran, Kirgizstan, Mali, Mauritania, Mongolia, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam.

O analiza a performantei democratice a tarilor care utilizeaza acest sistem ne arata ca aceasta performanta este modesta. Reputata organizatie americana Freedom House acorda in fiecare an regimului politic al fiecarei tari o evaluare din punct de vedere democratic, impartind aceste regimuri in regimuri libere, partial libere si autoritare.

In ultimul clasament Freedom House, din cele 19 tari care utilizeaza sistemul francez, doar trei (Franta, Mogolia si Mali) au primit cel mai inalt calificati, iar alte sase (Bahrein, Republica Centrafricana, Gabon, Haiti, Mauritania si Kirgizstan) au primit calificativul „partial liber”.

Jumatate din regimurile din acest grup (Belarus, Congo Brazzaville, Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Iran, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam) au primit calificativul cel mai prost, fiind considerate regimuri autoritare.

Evident, nu putem pune slaba performanta democratica a majoritatii tarilor din acest grup exclusiv pe seama sistemului electoral.

Pe de alta parte, ramine totusi intrebarea, de ce tarile mai putin performante tind sa aleaga sisteme majoritare precum cel propus de presedintele Basescu, iar tarile cu performante democratice mai bune tind sa aleaga sisteme proportionale (precum atit de criticatul sistem existent) sau mixte, similare cu cel german?"