Treceți la conținutul principal

28 iunie. Gavrilo Princip, Kosovo si altii


Sarajevo, 28 iunie 1914. Printul Franz Ferdinand se plimba impreuna cu sotia si soferul in masina neblindata prin Sarajevo, un oras de pe domeniul coroanei austro-ungare. Supusii nu il priveau cu ochi buni pe Feri, asa ca l-au intampinat cu o bomba. Precizia era o problema la vremea aceea, astfel incat bomba si-a ratat tinta - Feri&wife - in schimb a ranit o gramada de civili. Normele de securitate pentru printi si alte capete incoronate erau povesti in 1914, asa ca Feri a zis ca se duce la spital sa vada cum se simt ranitii de au picat in locul lui la atentat. Asta pe proprie raspundere si fara sa semneze normele de protectia muncii de print mostenitor al imperiului dualist austro-ungar. Si cum se duceau ei spre spital, numa' ce soferul, neobisnuit cu drumul prin Sarajevo o lua pe alta strada. Pe strada aia era o carciuma cu terasa. Pe terasa era un tanar, pe numele lui Gavrilo Princip. Gavrilo nu-l iubea pe print si pe austrieci in general si bea de suparare ca l-au ratat pe Feri in atentat. Numai ca - surpriza - in fata carciumii opreste o masina (FOTO - una din cele 3 care erau atunci in Sarajevo) incarcata cu una bucata sofer, una bucata Feri si una bucata printesa Sophia. Gavrilo scoate pistolul din dotare si - vorba lui Jiji - pac-pac-pac. Sophie moare pe loc, Feri dupa cateva minute. Se zice ca ultimele lui vorbe (cum or fi sunat, ca era impuscat in gat) ar fi fost :Es ist nichts (pe romaneste: un fleac, m-a ciuruit...)Si de aici a inceput Marele Razboi, cunoscut, dupa 1939 sub demunirea de Primul razboi Mondial.
Faza dura e ca tot pe 28 iunie, dar in 1919, s-a semnat Tratatul de la Versailles, act care a pus capat oficial Marelui Razboi. Cel mai nasol incasat-o Germania. Cat despre imperiul austro-ungar... Care imperiu?
===
In Serbia se sarbatoreste azi ziua Sfantului Vitus, un sfant nascut in Sicilia, care a devenit patronul actorilor si al dansatorilor. Si al epilepticilor.
====
1389, 28 iunie. Batalia de pe Campia Mierlei. Armata sarba de 70.000 de oameni a a regelui Lazar Hrebelijanovici s-aa batut cu 140.000 de turci si a pierdut. Nu inainte ca sarbul Milos Obilici sa-l omoare chiar pe sultanul Murad. Murad a fost inmormantat langa Pristina de azi. Lazar a fost canonizat. Victoria turcilor condusi de Baiazid (fiul lui Murad) a marcat izolarea Imperiului Bizantin. Plus o dezbinare a sarbilor - unii au trecut de partea turcilor, altii nu.
===
28 iunie 1448. A doua batalie de la Kosovo. la aceasta a participar si Iancu de Hunedoara, alaturi de albanezul Kastrioti Skanderberg, in fruntea armatei ungare. Impotriva turcilor, of course. Degeaba, tot turcii au invins, ajutati de sarbul Brancovici, care le era vasal.
---
28 iunie 1989. La 600 de ani de la batalia de la Kosovopolje, Slobodan Milosevici tine un discurs mobilizator la Gazimestan. Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru Iugoslavia...
--
28 iunie 1990. Noua Constitutie croata ii scoate pe sarbi din text.
---
28 iunie 2001. Coincidenta sa nu, Slobodan Milosevici este arestat si dus la Haga.
---
28 iunie 2006. Muntenegru devine al 192 stat al ONU

Comentarii

Anonim a spus…
super post! Eu as face din 28 iunie ziua nationala a tuturor tarilor implicate sau afectate de aceasta ciudata coincidenta.
Mile Carpenisan
neacsu a spus…
Mile, Jivela Srbja!

Postări populare de pe acest blog

Paris Hilton sucks

Prezentatoarea show-ului de dimineata de la MSNBC care n-a vrut sa citeasca stirea despre Paris Hilton se numeste Mika Brzezinski si este - ati ghicit - fiica lui Zbigniew Brzezinski. O vedeti pe vreo fufa de la noi facand asa ceva? Macar in semn de protest fata de stirile cu Bheeekali...

Presa din Ungaria: "Banca lui Vladimir Putin se mută la Budapesta". România, printre acţionarii IIB

email   print 0     Autor:  Emil Neacşu 21 Feb 2019 - 14:16 Mutare strategică a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit site-ului  Index.hu ,  International Investment Bank  îşi mută sediul general de la Moscova la Budapesta. Potrivit site-ului Băncii, România este printre acţionarii săi. Parlamentul Ungariei a dezbătut acordul internaţional care stabileşte noul sediu al băncii, acord care conţine o serie de detalii alarmante. Propunerea legislativă pentru introducerea unui nou acord internaţional cu Rusia în sistemul legal ungar conţine o serie de detalii neobişnuite, care acordă o serie de drepturi suplimentare pentru International Investment Bank (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice. Documentul prevede că mare parte din costurile băncii - inclusiv remobilarea, chiria şi securitatea - să fie plătite de contribuabilii maghiari.  Presa ungară a subliniat că acordul menţionează o

links

https://www.nationalgeographic.com/culture/topics/reference/dramatic-history-prorogation-british-parliament/ https://foreignpolicy.com/2019/08/29/shutting-down-parliament-is-worse-than-a-coup-its-a-mistake/ https://time.com/5654052/moldova-drinking-problem/