Vatican giugiuc


Cine viziteaza Biserica Sf Sofia din Istanbul poate vedea la intrare tabloul de onoare - fotografii cu personalitatile care au vizitat acest lacas. La loc de cinste e o poza cu John Paul II, Papa Ioan Paul al Doilea pe romaneste. Pentru turci el este doar "The president of Vatican" (hmm... de fapt este Suveran, pentru ca este seful statului Vatican). Anul trecut a fost acolo si soldatul Joseph Ratzinger din "Hitlerjugend", mai cunoscut sub numele de Papa Benedict al XVI-lea. Asta dupa ce a deranjat turcimea cu repetarea unor vorbe zise de un imparat bizantin (antepenultimul, mi se pare...). Ei, dar timpurile se schimba si pe la Vatican si apar idei, politice as zice...
Biserica Catolica sustine aderarea Turciei la UE, deoarece aceasta tara "a strabatut un drum lung" si "respecta regulile fundamentale ale vietii in comun", a declarat monseniorul Tarcisio Bertone, numarul doi in ierarhia Vaticanului, intr-un interviu acordat cotidianului La Stampa.
"Turcia este o tara definitiv laica" (a se citi "cu guvern nationalist, dar controlata de armata"), a declarat secretarul de stat al Sfantului Scaun, intrebat cu ocazia unei conferinte pe tema "Crestinism si Laicitate".
"In Europa laicitatea este exaltata ea insasi si chiar mai mult laicismul". Si in numele acestui laicism, este respinsa orice referire la radacinile iudeo-crestine (ale Europei)", a declarat el.
"Turcia a strabatut insa un drum lung si continua sa inainteze (...) Atitudinile sunt, desigur, foarte diferite, insa cu popoarele si guvernele care respecta regulile fundamentale ale vietii in comun, se poate dialoga si construi impreuna un bun comun in sfera europeana si in cea a comunitatii mondiale", a apreciat monseniorul Bertone.
Mai e de zis ceva?